Doaku Pinta


 PEMBUKA DOA

Bismillahir rahmanir rahim. Alhamdulillahi robbil ‘alamin. Wassolatu was salamu ‘ala sayyidina muhammad wa ‘ala aalihi wa ashabihi ajma’in.

Doa hikmah
Segala puji bagi Allah SWT yang banyak mengurniakan nikmat-nikmatNya dan memberi balasan baik kepada setiap amal yang dibuat. Ya Allah, Engkau berhak dipuji kerana Zat kemuliaanMu dan kebesaran kerajaanMu. Ya Allah sampaikan salam dan pahala kepada yang Mulia Penghulu kami dan segala nabi iaitu Nabi Muhammad SAW, moga-moga ditambah kemuliaannya serta kepada kedua ibubapanya dan saudara-saudaranya dari golongan nabi-nabi dan rasul-rasul. Moga-moga diselamatkan dan disejahterakan mereka dan bertambah kemuliaan mereka

Doa keampunan
Ya Allah Ya Tuhan yang Maha Pengampun, ampunkanlah dosa-dosaku ya Allah, dosa-dosa yang kecil dan dosa-dosa yang besar, dosa lalu, dan dosa yang akan datang, dosa yang disengajakan atau tidak disengajakan. Sesungguhnya aku adalah hamba-Mu yang lemah lagi dhaif. Ya Allah ampunkanlah juga dosa kedua ibu bapaku dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil.

Doa taqwa
Wahai Tuhan, jadikanlah aku kekasih-Mu yang bertaqwa dan dari golongan hamba-Mu yang bahagia dan hamba-Mu yang soleh dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan yang maha pengasih

Doa tenang
Ya Allah ya Tuhan ku, jadikanlah nafsu ku nafsu yang tenang, beriman dengan pertemuan dengan-Mu , mencukupi dengan apa yang Engkau berikan. Ya Allah aku berlindungi dengan wajah-Mu yang mulia dan dengan nama-Mu yang Maha Besar. Jauhkan aku daripada kekufuran dan kefakiran dan aku berlindung daripada apineraka.

Doa selamat
Ya Allah aku memohon kepada-Mu keselamatan pada agama, kesihatan pada tubuh badan dan ditambahkan ilmu, dan diberkati ke atas rezeki ku dan dapat bertaubat sebelum mati dan dirahmati ketika hendak mati dan diberikan pengampunan setelah mati. Ya Allah, lepaskanlah aku daripada gelombang sakaratul maut dan lepaskanlah aku daripada azab kubur dan neraka dan mendapat keampunan ketika dihisab.

Doa Penyerahan
Tuhanku ya Tuhanku, Engkaulah matlamat ku….dan keredhaanMu jualah yang kuharapkan dan kurniakanlah kepada ku supaya benar-benar mencintai Engkau dan mengenali Engkau Ya Allah.

Doa Kemuliaan
Ya Allah, kurniakanlah kepada ku dari isteri (suami) dan anak cucu sebagai penyenang hati ku dan jadikanlah kami sebagai pemimpin yang bertaqwa. Ya Allah sesungguhnya aku terlalu lemah, oleh itu berikanlah kekuatan kepadaku dan sesungguhnya aku tersangat hina, oleh itu berilah aku kemuliaan dan sesungguhnya aku tersangat fakir maka kurniakanlah aku kekayaan wahai Tuhan yang MahaPengasih

Doa hidayah
Ya Tuhan ku, janganlah Engkau sesatkan hati ku setelah aku mendapat petunjuk dan berikanlah aku dari rahmat-Mu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi. Ya Allah berikanlah padaku sebaik-baik iman dan keyakinan yang tidak dicemari oleh kekufuran dan berikanlah kepadaku rahmat, moga-moga dengan itu aku akan mendapat karamah-Mu di dunia dan di akhirat

Doa kebaikan
Ya Allah kayakanlah aku dengan ilmu pengetahuan dan hiasilah aku dengan kelembutan dan muliakanlah diriku dengan taqwa dan cantikkanlah aku dengan kesejahteraan

Doa Penolak
Ya Allah sesungguhnya aku berlindung denganMu dari hati yang tidak tenang dan dari doa yang tidak didengar oleh-Mu ya Allah dan dari jiwa yang tidak pernah rasapuas dan dari ilmu yang tidak bermanafaat. Aku berlindung dengan nama-Mu yangAgung dari keempat-empat keburukan ini.

Doa Elak Dengki
Ya Allah ya Tuhan ku, ampunilah ku dan saudara-saudara ku yang telah meninggal dalam iman dan janganlah Engkau jadikan rasa dengki di hati kami terhadap orang-orang yang beriman.Ya Allah Engkau adalah Zat yang Maha Belas Kasihan lagi Maha Penyayang. Tuhanku, sesungguhnya aku menzalimi diri ku sendiri, sekiranya Engkau tidak mengampuni dan mengasihani ku, nescaya aku termasuk di dalam golongan orang-orang yang rugi.

Doa Taubat
Tuhanku…aku tidak layak masuk syurga-Mu tetapi aku tidak sanggup menanggung seksa api neraka-Mu, oleh itu kurniakanlah aku keampunan, ampunkanlah dosaku, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dosa-dosa yang besar. Ya Allah matikanlah aku dengan kamatian yang baik, janganlah Engkau matikan aku dengan kematianyang buruk lagi sia-sia.

Doa Rahmat Dalam Kubur
Ya Allah aku memohon kepada-Mu agar aku dijauhkan dari seksa kubur, temanilah daku di dalam kubur dan kasihanilah aku yang keseorangan di dalam kubur, hiburkanlah dan gembirakanlah aku di dalam kubur dengan rahmat-Mu yang tak terhitung.

Doa Hindar Fitnah
Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung daripada-Mu dari azab neraka jahanam dan azab kubur dan dari fitnah semasa hidup dan selepas mati dan dari fitnah dajjal yang jahat dan membawa kesesatan.

Doa Zuhud
Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan nama-Mu dari tiap-tiap perbuatan yang menjatuhkan nama baik ku dan aku berlindung dengan Engkau dari teman-teman yang menjatuhkan nama baik ku. Dan aku berlindung dengan Engkau darisetiap cita-cita yang menjadikan aku lupa daratan. Dan aku berlindung dengan Engkau dari setiap kekurangan yang menggelapkan mata dan aku berlindung dengan Engkau daripada lupa keadilan kerana kemewahan.

Doa Hajat
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, Engkau mengetahui apa yang aku sembunyikan dan yang aku zahirkan, maka terimalah kelemahan ku, tunaikanlah hajatku ya Allah dengan rahmat-Mu dan bantuan-Mu. Ya Allah sesungguhnya aku bermohon petunjuk-Mu yang benar menurut sifat ilmu-Mu dan aku bermohon kesanggupan-Mu dengan sifat Qudrat-Mu dan aku bermohon anugerah dari-Mu yang besar kerana sesungguhnya engkaulah yang maha berkuasa sedangkan aku lemah, Engkaulah yang lebih mengetahui sedangkan aku tidak dan Engkau Maha Mengetahui sesuatu yang tersembunyi. Ya Allah jika hajat ku ini baik bagiku, baik bagi agamaku, bagi kehidupanku dan pekerjaanku sama ada cepat atau lambat, maka takdirkanlah bagiku dan permudahkanlah dan berikanlah keberkatannya. Takdirkanlah bagiku akan kebaikan di mana saja aku berada dan redhailah aku.

Doa Penghambaan
Ya Allah bagi-Mu segala puji, Engkaulah cahaya langit dan bumi dan apa-apa yang ada di dalamnya. Bagi-Mulah segala puji, Engkau Maha Pencipta langit dan bumi dan segala isinya. Bagi-Mulah pujian, Engkau yang berhak, Janji-Mu tetap benar, kata-kata-Mu tetap benar, bertemu dengan-Mu tetap benar, Surga itu benar, Neraka itubenar, hari kiamat itu benar, nabi itu benar dan Muhammad itu benar. Ya AllahSelamatkan aku dan kepada-Mulah aku bertawakal, kepada-Mulah aku beriman dan kepada-Mulah aku akan dikembalikan dan kepada-Mulah aku berhukum, makaampunkanlah aku dan begitu juga dengan apa-apa yang tersembunyi dan nyata.Engkaulah yang terdahulu dan Engkaulah yang terakhir, Tiada Tuhan disembah melainkan Engkau dan Engkaulah tempat kami bermohon

Doa Lailatul Qadar
Dengan nama-Mu yang maha pengasih Ya Allah sesungguhnya Engkau suka memaafkan lagi maha pemurah maka maafkanlah..wahai yang memberi pelepasan.. wahai yang memberi pelepasan… wahai yang memberi pelepasan, lepaskanlah kami dari api neraka, datangkanlah kebaikan di dunia dan akhirat dan jauhkan kami dari api neraka..

Doa Makbul
Tuhanku, terimalah doaku dan pengharapanku. Sesungguhnya Engkau MahaPenerima. Tiada Tuhan melainkan Engkau, Tuhan yang disembah adalah Engkau.Tuhan tempat memohon pertolongan. Terimalah doaku ya Allah…

PENUTUP

Robbana atina fid dunya hasanah, wa fil akhirati hasanataw waqina azabannar.. Wassalallohu ala saidina muhammadiw wa ‘ala alihi wa ashabihi ajma’in. Walhamdulillahirobbil ‘Alaamin……amin..amin..amin…ya Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...